Anasayfa / S.S.S

E-YDS

E-YDS Nedir?

e- YDS, ÖSYM tarafından “Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” kapsamında bilgisayar üzerinden neredeyse her ay yapılan ve YDS ile eşdeğer olan Elektronik Yabancı Dil Sınavıdır. 

e-YDS sonuçları YDS sonuçları gibi yüksek lisans programlarına giriş için, doçentlik ile doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvurabilmek için, Kamu kurum ve kuruluşları A Grubu Kadrolar için, yurt dışı üniversitelerinde okuyup Türkiye’de denklik almak için ve memuriyette dil tazminatı almak için kullanılabilmektedir.

E-YDS Açılımı Nedir?

e- YDS’nin açılımı Elektronik Yabancı Dil Sınavı’dır. Resmî Gazete’de 4 Ocak 2013 tarihinde yayımlanan “Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” kapsamında ÖSYM tarafından uygulanan Elektronik Yabancı Dil Sınavı (e-YDS) ilk olarak 20 Eylül 2014 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

E-YDS Başvurusu Nasıl Yapılır?

e- YDS için 2022 yılında belirlenen sınav ücreti 360,00 TL’dir. Başvurular ÖSYM’nin açıkladığı tarihlerde yapılmalıdır. ÖSYM sınav takvimine göre 2022 yılı e-YDS sınav başvuru tarihleri aşağıda listelenmiştir.


e-YDS’ye girecek adayların sınava girebilmesi için yukarıdaki listede belirtilen başvuru tarihleri içerisinde sınav başvurularını gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Başvuru işlemleri ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. e-YDS elektronik ortamda yapılan bir sınav olduğu için adayların kişisel bir bilgisayarı kullanma bilgisine sahip olmaları gerekmektedir. Sınav hakkındaki bilgilendirmeler de elektronik ortamdan yapılmaktadır. Bu sebepten ötürü sınava girmek isteyen adayların başvuru için belirlenen sınav ücretini ödemeden önce internet ortamında yapılacak örnek e-YDS’ye katılmaları gerekmektedir. Sınava başvuran adayların ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde PROFİLİM altında bulunan “HES KODU BİLGİLERİM” sayfasında sınav için kullanılacak HES kodunun olması gerekmektedir. Bu HES kodunun geçerlilik bitiş tarihinin, başvurulacak sınavın yapılacağı günden bir gün sonrası veya daha ileri tarihli olması gerekmektedir.

 

HES kodlarını sisteme ekleyen adayların başvuru işlemine tamamlamak için yapması gereken şey başvuru ücretini yatırmaktır. Başvuru ücreti ödeme tarihi, ilgili e-YDS’nin başvuru tarihlerinin ilk günü saat 14.00’te başlamaktadır. Başvuru ücreti ödemelerinin son tarihi ise ilgili sınavın başvuru tarihlerinin son günü saat 23.59’dur. Ödeme işlemleri de ÖSYM’nin internet sayfası üzerinden yapılabilmektedir. ÖSYM’nin internet sistemindeki e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından ÖSYM Kartlı Ödeme Sistemini kullanarak, T.C. Kimlik Numarasını belirterek kredi kartı/banka kartı ile yatırılmaktadır. Ödeme işlemleri banka üzerinden yapılamamaktadır. Ödeme işlemini gerçekleştirmemiş olan adayların sınav başvuruları kabul edilmemektedir. Sınava giremeyen veya alınmayan, çıkarılan, aynı işlem için birden çok kez ücret yatıran adayların ücretleri iade edilmemektedir.

 

e-YDS’ye girecek adayların sistemde yer alan fotoğraflarının güncel olması gerekmektedir. En geç ilgili sınavın yapılacağı hafta perşembe günü saat 17.00’ye kadar, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya fotoğraf güncellemeye yetkili başvuru merkezlerinin birinden, fotoğrafların güncellenmesi gerekmektedir.

E-YDS'ye Kimler Girebilir?

e- YDS yani Elektronik Yabancı Dil Sınavı’na girecek adaylar için belirli bir yaş kısıtlaması yoktur. Üniversitenin 3. veya 4’üncü sınıfından sonra tüm adaylar sınava girebilmektedir. e-YDS’ye girebilecek adaylar aşağıda listelenmiştir.

KPSS lise adayları
KPSS ön lisans adayları
KPSS lisans adayları
KPSS A grubu adayları
Kamu Personelleri
Üniversite 3 veya 4’üncü sınıfta okuyan öğrenciler
Yüksek lisans adayları
Araştırma görevlisi olmayı hedefleyenler
Doktora yapmak isteyenler
Doçent adayları
Sanatta yeterlik çalışmasına başvurmak isteyenler
Tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık yapmak isteyen adaylar
Yurt dışında bir yükseköğretim programını bitiren ve denklik almak isteyen adaylar

E-YDS Sınavı Kaç Dakikadır?

e- YDS (Elektronik Yabancı Dil Sınavı) 180 dakika yani 3 saattir.

E-YDS Hangi İllerde Yapılır?

İstanbul
Ankara
İzmir
Adana


Elektronik Yabancı Dil Sınavı, yukarıdaki listede belirtilen illerde yer alan ÖSYM Elektronik Sınav Merkezlerinde yapılmaktadır. Bu şehirler dışında diğer şehirlerde e-YDS yapılmayacaktır.

E-YDS'de Hangi Diller Vardır?

İngilizce
Farsça
Yunanca
Bulgarca
İspanyolca
İtalyanca
Almanca
Fransızca
Arapça
Rusça

E-YDS Yabancı Dil Soru dağılımı nasıldır?

Yds sınavı ile soru dağılımı arasında bir farklılık yoktur.


Kelime – Phrasal Verb Soruları (6)
Tense – Preposition – Dil bilgisi Soruları (10)
Cloze Test Soruları (10)
Cümle Tamamlama Soruları (10)
Çeviri Soruları (6)
Paragraf Soruları (20)
Diyalog Tamamlama Soruları (5)
Yakın Anlamlı Cümle Soruları (4)
Paragraf Tamamlama Soruları (4)
Anlatım Bütünlüğünü Bozan Cümle Soruları (5)


e- YDS İngilizcede adaylar toplam 80 sorudan sorumludur. e- YDS İngilizce sınavlarında ABD, İngiltere ve Kanada gibi İngilizce konuşulan ülkelere ait kaynaklar kullanılmaktadır. 

Sınavlarda İngiliz İngilizcesine ait dil alışkanlıkları izlense de Amerikan İngilizcesi kullanımının daha yaygın olduğu durumlarda adaylar düşünülerek yaygın olan kullanım tercih edilmektedir.

E-YDS Puanı Nasıl Hesaplanır?

e- YDS puanı hesaplanırken sadece doğru cevaplar dikkate alınmaktadır. Sınavdan sonra iptaline karar verilen soru olursa o sorular değerlendirme dışı bırakılmaktadır. Adayların vermiş olduğu doğru cevapların sayısı toplanmakta, 100 üzerinden e-YDS puanları hesaplanmaktadır. e- YDS puan seviyeleri aşağıda listelenmiştir.

 

90 -100 arasındaki puanlar (A) seviyesi
80 -89 arasındaki puanlar (B) seviyesi
70 -79 arasındaki puanlar (C) seviyesi
60 -69 arasındaki puanlar (D) seviyesi
50 -59 arasındaki puanlar (E) seviyesi


Adayların e-YDS’den almaları gereken alt puan sınırı değişiklik göstermektedir. Elektronik Yabancı Dil Sınavı’nda yabancı dil koşulunun sağlanması için alınması gereken puanlar aşağıda listelenmiştir.

 

Doçent adayları Elektronik Yabancı Dil Sınavı’nda 100 üzerinden en az 55 puan almalıdır.


Sanatta yeterlilik çalışmasına veya doktoraya başvuracak adaylar Elektronik Yabancı Dil Sınavı’ndan 100 üzerinden en az az 55 puan almalıdır.


TUS, DUS ve EUS sonuçlarına göre yerleştirilecek adayların da 100 üzerinden en az 50 puan almaları beklenmektedir.

E-YDS'de Yanlışlar Doğruları Götürür mü?

e- YDS’de yanlışlar doğruları götürmemektedir. Değerlendirme esnasında sadece adayların doğru cevapları dikkate alınmaktadır. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin birçok sınavında 4 yanlış 1 doğruyu götürse de bu durum Elektronik Yabancı Dil Sınavı için geçerli değildir. e- YDS’de yanlışların doğruları götürmemesi nedeniyle adaylara sınavda hiçbir soruyu boş bırakmaması tavsiye edilmektedir. Adayların emin olamadıkları sorularda doğru yapma ihtimalleri %20’dir. Değerlendirme esnasında yanlış yapılan sorular dikkate alınmaktadır.

E-YDS Puanı Hesaplanabilmesi için Kaç Net Yapılmalıdır?

e-YDS puanının hesaplanabilmesi için kaç net yapılması gerektiği belirtilmemiştir. e- YDS’de yapılan her doğru 1.25 puan getirmektedir.

E-YDS 2023'de Kaç Kez Yapılacak?

e-YDS 2023 yılında 13 kez yapılacaktır. 

e-YDS’ye girecek adaylar için sayı kısıtlaması bulunmamaktadır. İsteyenler açıklanan tüm sınav dönemlerinde sınava girebilmektedir.

E-YDS ve YDS Arasındaki Farklar Nedir?

YDS yani Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı kağıt üzerinde fiziki olarak yapılmaktadır. Fakat e-YDS bilgisayar üzerinden ÖSYM tarafında geliştirilen bir yazılım aracılığıyla gerçekleştirilen bir sınavdır.


YDS genelde İlkbahar ve Sonbahar dönemi olarak bir yılda 2 veya 3 kez yapılan bir sınavdır. e-YDS ise genellikle yılın hemen hemen her ayında gerçekleştirilen bir sınavdır.


YDS Türkiye’nin birçok ilinde yapılan bir sınavdır. e- YDS ise sadece İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana’da yer alan ÖSYM Elektronik Sınav Merkezlerinde yapılmaktadır.


YDS başvurularında adaylar için herhangi bir kontenjan sınırlaması getirilmemektedir. e-YDS’de ise her ilin kendine özel kontenjan sınırlaması bulunmaktadır ve bu kontenjanlar dolduktan sonra adaylar sınavlara girememek.


e-YDS sınav ücreti YDS sınav ücretinden daha yüksektir.


YDS sınav sonuçları yaklaşık 20 gün sonra açıklanırken e-YDS sonuçları ise sınavın gerçekleştiği gün açıklanmaktadır.


YDS Almanca, İngilizce, Arnavutça, Arapça, Boşnakça, Çince, Danimarkaca, Ermenice, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca, İngilizce, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Ukraynaca, Almanca, Arapça, Fransızca Rusça ve İngilizce dillerinden yapılmaktadır.

 
e-YDS ise İngilizce, Farsça, Yunanca, Bulgarca, İspanyolca, İtalyanca, Almanca, Fransızca Arapça ve Rusça dillerinden yapılmaktadır

Sohbeti aç
Merhaba,
E-YDS Nedir? ile ilgili bilgi almak ister misiniz?