Anasayfa / S.S.S
Bizim tavsiyemiz YDS sınavı YÖKDİL sınavından kısa bir süre sonra yapıldığı için iki sınava da girmenizdir.
YDS (Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı) ve YÖKDİL (Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı) ilk bakışta birbirine benzer sınavlar gibi görünse de sınav içeriği, soru dağılımı, geçerlilik alanları gibi çeşitli konularda farklılıklar göstermektedir.
YDS, ÖSYM tarafından düzenlenen, soru yapısı olarak her alandan soru tipini içinde barındıran bir sınavdır. YDS hakkında detaylı bilgi için “YDS Nedir? Ne Değildir?” içerikli yazımızı okuyabilirsiniz.
YÖKDİL Sınavı ise Anadolu Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi iş birliği ile düzenlenirken ardından YÖK’ e geçmiş olup sınav Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere üç temel alana ayrılmaktadır. Adaylar uzmanlıklarına göre sınava bir alandan giriş yapabilmektedir. YÖKDİL hakkında detaylı bilgi için “YÖKDİL Nedir?’’ içerikli yazımızı okuyabilirsiniz.
YÖKDİL sınavı dil tazminatı için geçerli değildir.
YDS’nin geçerli olduğu yerler aşağıdaki gibidir:
YÖKDİL’ in geçerli olduğu yerler aşağıdaki gibidir:
YDS ve YÖKDİL arasında yabancı dil seçeneklerinde de farklılıklar bulunmaktadır;
YDS, Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish Dili), Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca (Dutch Dili), İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca (Ukraince) ve Yunanca dillerinde de yapılmaktadır.
YÖKDİL ise Almanca, Arapça, Fransızca ve İngilizce dillerinde uygulanmaktadır.
Yukarıda yer alan bilgilere baktığımızda iki sınav arasında bariz bir farklılık bulunmamaktadır. Bu yüzden, dil puanı almak isteyen kişiler tercihlerine göre hangi sınava gireceğine karar vermelidirler. Alan bazlı yabancı dil sınavında daha başarılı olacağınız düşünen adayların YÖKDİL’e, genel yabancı dil bilgisinin daha yeterli olduğunu düşünen adayların da YDS’ye girmesi uygun olacaktır.
Copyright © 2024 kemalhoca.com - Tüm Hakları Saklıdır.
Web Tasarım ve Uygulama KORLOG®